S podelitvijo matičkov, priznanj za najboljše gledališke stvaritve minulih dveh sezon, se je v soboto, 26. septembra, v Postojni sklenilo 59. Linhartovo srečanje. Matička za najboljšo predstavo v celoti je letos prejelo KD Loški oder za predstavo Antigona v New Yorku avtorja Janusza Glowackega v režiji Matjaža Šmalca.

Letos so si obiskovalci lahko ogledali sedem predstav, ki jih je selektor festivala, režiser Miha Golob, izmed skupno prijavljenih 32 predstav, uvrstil v tekmovalni program festivala. Predstave je ocenjevala strokovna žirija v sestavi Marijana Brecelj, gledališka in filmska igralka, Zala Dobovšek, dramaturginja, ter Tatjana Peršuh, gledališka režiserka.

Žirija je o predstavi zapisala: “Tudi po tridesetih letih od njenega nastanka izvrstno ujame aktualnost te drame. Adut uprizoritve je med drugim njena dramaturška večplastnost, saj vzporedno problematizira aktualna družbenopolitična vprašanja o socialni izključenosti manjšin in nasilja, sočasno pa razkriva tudi skrajno intimne in temeljne postulate človekove eksistence,” je poudarila žirija. Isti predstavi gre tudi matiček za moško vlogo, ki ga je prejel Jan Bertoncelj za upodobitev lika Policista. “Njegova vizualna uniformiranost in izčiščena dikcija sta predirljivi in surovi, a vendar nadvse verjetni.”

Poleg predstave je žirija z matički nagradili tudi igralce iz taiste predstave. Matička so prejeli: Jan Bertoncelj za vlogo Policista ter Bojan Trampuš in Matej Čujovič za za igralski dvojec v vlogah Saše in Bouhce. Posebno priznanje za vlogo Anite je žirija podelila Petri Krančan za upodobitev pretresljive podobe brezdomke, ki se spopada z neizprosnostjo newyorškega “nevidnega” vsakdana.

Vsem sodelujočim iskrene čestitke!