33. Čufarjevi dnevi, 2020 so potekali v znamenju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, kar je v praksi pomenilo, da si je strokovna žirija, ki so jo sestavljali Bojan Maroševič, Maja Gal Štromar in in Rok Andres, uprizoritve ogledala v domačem okolju, na posnetkih.

Zaradi posebnosti letošnjega izbora in situacije v državi, se je strokovna žirija odločila, da podeli dve enakovredni nagradi: Čufarjevo plaketo za najboljšo uprizoritev in Plaketo po presoji žirije za posebne dosežke oz. za najboljšo ansambelsko igro.

Žirija je plaketo za ansambelsko igro namenila glasbeni komediji Strasti, laži in maček v žaklju v režiji Milana Goloba in izvedbi KD Loški oder Škofja Loka.

UTEMELJITEV

Uprizoritev ‘Strasti, laži in maček v žaklju’ predstavlja pogumno odločitev avtorske ekipe, ki se v maniri sodobnega gledališkega (iskalskega) izraza odmika od klasičnega študija uprizoritve in raziskuje material, ga preizprašuje in na novo interpretira. Igralska skupina z režiserjem na čelu se je lotila drzne reciklaže nekoč že uprizorjene predstave, kar je razprlo popolnoma novo kodo branja izvornega Faydeaujevega besedila, hkrati pa igralski ansambel tako mojstrsko izšpičila, da nas njegove gibkost, duhovitost, fizična in interpretativna domišljenost preprosto osupnejo. Zato si predstava za ta presežek nedvomno zasluži nagrado za izvirno in poglobljeno ansambelsko igro. Uprizoritev odlikuje izredna govorna disciplina – kultra govora in suvereno glasbeno vodstvo skupaj s pevsko izvedbo.