NA SPOREDU
20. septembra 2021 ob 19.30 uri, za IZVEN
22. septembra 2021 ob 19.30 uri, za IZVEN
24. septembra 2021 ob 20. uri, gostovanje na Linhartovem festivalu v Postojni

Antigona v New Yorku Janusza Glowackega je zgodba o človeškem dostojanstvu. Zgodba o pravici do svobode, pravici do bivanja, pravici do življenja in tudi pravici do dostojne smrti – in pogreba, kot zadnje postaje v življenju slehernika. A če je Sofokles svojo Antigono postavil na tebanski dvor, Glowacki izhaja iz diametralno nasprotno pozicije. Namesto v kraljevo palačo je dogajanje postavil v newyorški Thompkins Square Park, kralja in princese je zamenjal z brezdomci; zgodbo nam namesto najvišjih izmed odličnih pripovedujejo najnižji izmed pozabljenih.

Vprašanje, ki ga Glowacki postavlja, postaja v tej zasnovi še bolj akutno: Kdo ima pravico do človeškega dostojanstva? Je človek brez stalnega naslova kaj manj človek? Lahko tistim, ki so jih grozote vojne prisilile v beg, brez vsakršne slabe vesti kratimo osnovne človekove pravice? In kaj vse skupaj pove o nas, ki toleriramo brezsramni cinizem oblasti, ko te ljudi obravnava slabše kot živino? Si sploh lahko sami sebi še rečemo „ljudje“?

New York in Slovenija sta varno daleč narazen. Tako z ogorčenjem gledamo nasilje ameriških oblasti do brezdomcev. A kako daleč je zares New York? Nemiri v Thompkins Square Parku so leta 1988 izbruhnili, ker se je mestna oblast odločila, da bo v parku ponoči uvedla policijsko uro ter ga obzidala s tri metre visoko ograjo in s tem preprečila brezdomcem, da bi še naprej bivali v njem. V Sloveniji smo trideset let kasneje s tri metre visoko ograjo obdali praktično vso državo …

Matjaž Šmalc, režiser

KOMIČNA DRAMA

PREVOD
Alja Predan
REŽISER IN DRAMATURG
Matjaž Šmalc
LEKTOR
Ludvik Kaluža
SCENOGRAFINJA 
Ana Rahela Klopčič
KOSTUMOGRAFINJA
Katarina Zalar
LUČNI MOJSTER
Igor Pinterič
ŠEPETALKA
Ana Babnik
OBLIKOVANJE
Mito Gegič in Tina Dobrajc
IGRAJO
Jan Bertoncelj – Policist
Bojan Trampuš – Saša
Petra Krančan – Anita
Matej Čujovič – Bouhca
Gašper Murn – Truplo, Policist
Irena Kožuh – Policistka