/Joseph Kesselring:
ARZENIK IN STARE ČIPKE

Joseph Kesselring:
ARZENIK IN STARE ČIPKE

KUD Janez Jalen Notranje Gorice

NA SPOREDU
14. decembra 2019
VSEBINA

Teater, teater bo po moje obstajal še leto, največ dve!” reče Abby! Gospod Harper pa pristavi: “Skrbi me za Mortimerja. To njegovo zanimanje za teater. Gledališki kritik je nenehoma izpostavljen teatru in nekateri se začnejo zanimat zanj!” Mortimer je namreč gledališki kritik, ki gledališče dobesedno sovraži. Kot reče Abby: “On o gledališču piše grozne stvari.” Koliko resnic o odnosu oblasti do umetnosti, že v uvodu v to imenitno igro. In gledališki kritik, ki naj bi bil koristen, uporabni del organizma, ki mu rečemo teater, gledališče sovraži.

Pogosto se čudimo, kako je lahko tekst, ki je napisan pred mnogimi leti, pa naj bo stara Grčija ali pa pred sto leti, tako aktualen. Kot da je napisan danes. Za današnji dan. Kot da je avtor, ki ga že mnogo let prekriva ruša, naš sodobnik. Ja! Naše ogledalo! Ena od sposobnosti pravih umetnikov je prav to: da izluščijo iz svojega življenja in dobe, ki jo živijo, teme, motive, ki so večni. Ljubezen, hrepenenje, zločin in kazen, pokvarjenost in predanost, zvestoba …

Arzenik in stare čipke Josepha Kesselringa je zagotovo dramska predloga te vrste. Vse našteto je v tem resnično imenitnem dramskem besedilu. In kako na moč skozi prispodobo spominja zgodba dveh ostarelih gospodičen v tej črni komediji na čas, ki ga živimo. Nihče več ne spoštuje svetosti življenja, zločin je relativiziran do te mere, da je za omogočanja lastne koristi dovoljeno izbrancem, se ve da, pa če ravno jih nihče ne ogroža.

Gojmir Lešnjak Gojc, režiser

KOMEDIJA

REŽISER
Gojmir Lešnjak Gojc
IGRAJO
Mojca Novak
Anka Eržen
Anže Rus
Janez Remškar
Matija Rogelj
Lucija Alič
Boštjan Slana
Jošt Rogelj
Marjan Marinko
Urška Bačar

 

 

2019-11-19T13:13:01+00:00